Žena je najranjivija onda kada postane majka

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

” Žena je najranjivija onda kada postane majka. “

Nasilnici to dobro znaju.

Istraživanja na temu nasilja u porodici pokazuju nam da je većina žena sa iskustvom nasilja u porodici, sa nasilnim partnerom imala dvoje ili još češće troje i više djece. Do ovog zaključka možemo doći i čitanjem naslova iz crne hronike, gdje gotovo svakodnevno saznajemo da je još jedna majka iz višečlane porodice izgubila život od strane svog nasilnog partnera.

Ovaj podatak nam govori da su nasilnici itekako svjesni koje su najbolje metode za zadržavanje svoje žrtve. Sa jednim djetetom ženi je mnogo lakše odvažiti se i pobjeći, sa dvoje ili više, daleko teže. Osim toga, kada žena napusti nasilnika, prostor za manipulaciju djecom uvijek ostaje kao posljednji trzaj sadiste i manipulatora. Osnovni cilj sadiste i mizoginog muškarca jeste da muči ženu. Sredstva mučenja su različita. Djeca su najčešće odlično sredstvo, posebno u brakorazvodnim parnicama.

Fotografija je preuzeta sa Freepik sajta

U razgovoru sa ženama, na pitanje da li su primijetile da nešto nije u redu sa ponašanjem partnera nakon rađanja prvog djeteta, dobijamo odgovor da su uglavnom bile svjesne da nešto nije u redu, ali da su očekivale da će partner promijeniti ponašanje kada rode drugo ili treće dijete. Međutim, to se nije događalo. Niti će.

” Nasilnik se nikada ne mijenja. Nasilnik mijenja jedino žrtvu, ako prethodna bude uspješna u svom bijegu. “

Zašto se nasilnik ne mijenja? Zato što ne želi. Zato što je takav. Zato što se pretvarao. Glumio. Lovio i ulovio.

Za ženu je najbolje da što prije prihvati činjenicu da nije supruga, već ulov iskusnog predatora, a da se zatim prilagodi situaciji.

Da biste se prilagodili takvoj situaciji i prihvatili činjenicu da ste nečiji ulov, a ne partner, trebate i sami da razmišljate kao predator. U borbi sa predatorima za vlastiti život, sva sredstva su dozvoljena. A najvažnije je potpuno isključivanje emocija.

Najveći problem u ovim situacijama jeste način razmišljanja žene, koji je sve samo ne racionalan. Žena misli emocijama. Ona misli da će se predator promijeniti kada ona učini još nešto za njega. Kada rodi još jedno dijete. Kada zaradi više novca. Kada bude još bolja domaćica. Još poslušnija. Ali neće. Biće samo još više gladan. Ta glad je strašna. Nasilnikova glad za emocijama je nezasita. Jer ih nema. Zato je uvijek gladan.

Možemo zaključiti da žene uporno čekaju promjenu ponašanja svojih partnera, jer su potpuno nesvjesne njihovih predatorskih osobina. Dok čekaju promjenu, jedina sigurna promjena jeste brojka ubijenih žena od strane predatora, od strane onih koje su smatrale svojim bračnim partnerima.

Znamo šta znači predator. Predator je grabežljivac, nasilnik, lovac. On napada svoj plijen, a statistika nam pokazuje da su mnogi predatori lovili svoje žrtve upravo preko braka i porodice.

” Ako ste u braku sa nasilnikom, nećete se ostvariti u ulozi supruge, već u ulozi žrtve. “

Ono što je potrebno da žena učini u takvoj nezavidnoj situaciji da bi preživjela, jeste da prihvati da je ulov predatora, a zatim da sačuva snagu za dugu borbu koja je čeka. Borbu za vlastiti život i slobodu. Borbu čiji je osnovni cilj promjena.

Zašto se žene tako teško odlučuju za promjenu?

Jedan od razloga zašto žene očekuju da se nasilnik promijeni je taj što se u našoj sredini razvod i dalje smatra neuspjehom. S obzirom na zvanične podatke koliko je žena izgubilo svoje živote čuvajući brak, ne možemo da ne postavimo pitanje…

Zašto se na razvod gleda kao na neuspjeh ? Ako smo odustali od onoga što za nas nije bilo dobro, onda je to valjda uspjeh ?

PROČITAJ JOŠ


Scroll to Top