Nasilje se može desiti svakoj ženi

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Naša najveća zabluda je što mislimo da nam se nasilje ne može desiti. Nasilje se može desiti svakoj ženi, ali nažalost, ne uspije svaka žena da izađe iz začaranog kruga nasilja.

Svaka žena može da zagrize naizgled lijepu, ali trulu jabuku, međutim, nakon što je zagrize potrebno je da je baci. Ono što je trulo, neće protekom vremena postati zdravo.

Još su stari Rimljani znali da ono što na početku nije bilo valjano, ne može ni protekom vremena postati valjano.

U trenutku kada su u sredstvima javnog informisanja prečesti naslovi o ubijenim ženama i djevojkama, važno je da znamo kako da postupimo kada shvatimo da smo u vezi/braku sa psihopatom ili sociopatom? Koje taktike spašavanja da primijenimo da bismo preživjeli ?

Kako najpametnije da postupimo onda kada shvatimo da smo u vlastitom domu životno ugroženi?

Kako se preživljava manipulacija, laž i prevara brakom skrivena ?

Kako se napušta gnijezdo predatora ?

Šta da radimo kada smo napadnuti u svom domu od strane onoga koga smo smatrali za svog partnera ?

Koliko treba hrabrosti da se razbije ogledalo narcisa, a koliko vremena da se izliječi trauma ?

Ima li života nakon doživljenog nasilja ?

Fotografija je preuzeta sa Freepik sajta

Odgovor na ovo pitanje treba da nam daju stručnjaci, kao i žene koje su uspjele da prežive najteže psihoprofile. One najbolje znaju šta su doživjele i kako su to preživjele. Kako preživjeti nekoga ko želi da vas zlostavlja na sve moguće načine, a drži vas zatvorene u vlastitom domu, skrivajući svoju zlostavljačku prirodu iza braka i porodice, iza tradicije i svetinje ?

Mnoge žene su prevarene brakom, čime su dospjele u ruke nasilnika. Brak jeste svetinja, ali on nasilnicima služi kao zamka za lov na žrtvu. I dok žena naivno ulazi u brak očekujući ljubav, predator se raduje svom plijenu.

Često možemo pročitati tekstove koji nam opisuju kako da prepoznamo nasilna ponašanja, ali nam nedostaje najvažnija informacija, kako da postupimo u trenutku samog napada.

U trenutku kada maske padnu, kada shvatimo da pred sobom imamo nasilnika, a ne partnera.

Onda kada vam srce zalupa, kada drhtite od straha, kada su prozori zatvoreni, a vrata zaključana, kada bi da pobjegnete, ali ne znate kuda, kada pomislite da nemate izlaza, kada vas dovede do zida, kada uplašene sa djetetom u rukama bježite, a ne znate da li ćete da uspijete.

Kako da se ponašamo u trenutku kada shvatimo da ispred sebe imamo psihopatu umjesto partnera?

Ne možemo, a da ne spomenemo da imamo uputstvo za slučaj požara, poplave ili zemljotresa kako bismo spasili svoj život ili imovinu, a nemamo uputstvo kako da preživimo vezu/brak sa psihopatom ili sociopatom. Zemljotresi, požari i poplave se na našim prostorima dešavaju daleko rjeđe nego nasilje u porodici.

Imamo i uputstva kako da se ponašamo ako se sretnemo oči u oči sa medvjedom, sa zmijom, čak i ako u moru sretnemo ajkulu, a nemamo uputstvo za preživljavanje nasilnika.

U ovom trenutku ne preostaje nam ništa drugo nego da se snalazimo čitajući stručnu literaturu o poremećajima ličnosti i postavljanjem pitanja nadajući se odgovorima.

Kako se nasilnik napušta ?

Kako se predator ostavlja?

Kako se od plijena postaje slobodna osoba ?

Prvi korak koji vodi ka napuštanju nasilnika jeste jasno postavljen cilj. Vaš cilj je vaš život, vaša sloboda. Cijena je visoka. Na putu do osvajanja slobode može biti mnogo prepreka.

Odlučnost i hrabrost, hladna glava, dobar plan i još bolja strategija, zlatni su ključevi za izlazak iz predatorskog kaveza.

Smirenost i strpljenje otvaraju i najčvršća vrata. Iskontrolisana emocija moćno je oružje koje sve neprijatelje na koljena baca. I najsurovije pokorava. Nasilnik se u afektu ne napušta. Svoj bijeg se detaljno unaprijed planira.

Imate pravo da se zbog pogrešnog izbora kajete, ljutite, plačete, da se molite, pomoć da potražite, ali od sebe i svog života ne odustajte. Iz pozicije iz koje ste birali, niste mogli bolje da izaberete. To ćete nekada kasnije da shvatite.

Od sebe i svog života nikada se ne odustaje. Kada se borite za svoj život, od predaje se umire.

Čak i kada vam ništa na ruku ne ide, opet sve možete u svoju korist da okrenete, ako to želite. Vi birate kako ćete u datom trenutku da se osjećate. Možda vam tako ne djeluje u trenucima kada sve gubite, ali tako je.

Iako vam se nakon višegodišnjeg zlostavljanja možda tako ne čini, vjerujte, vi vrijedite.

“Ako prolazite kroz vatru, potrudite se da prođete sa što manje opekotina.”

Naoružajte se pravim informacijama. Informišite se na vrijeme o svojim pravima, obavezama, postupcima, posebno iskustvima drugih osoba i svemu onome što bi moglo da vas sačeka na putu do slobode i vašeg novog života.

“Put do slobode nije mekan. Pun je prepreka. Da dođete do kraja puta moraćete teći, kao rijeka.

Ostavljaćete sve za sobom, ali sve što ostavite vam i ne treba. Trebaće vam snaga da počnete sve iz početka. Sve što ostavite znajte da je teret, a za novi početak teret vam ne treba.

Do slobode se ne dolazi lako. Sloboda se osvaja oslobađanjem od svojih strahova. Na kraju puta, čekaće vas odsustvo straha kao najljepša nagrada. Čekaće vas istinski život i sloboda. Vjerujte, s druge strane straha, nalazi se život, nalazi se sloboda.

Nasilnik će vas udariti tamo gdje je rana. Ljubav bi trebala da bude vaš lijek, jer ljubav liječi, ne ranjava. Na putu do slobode vjerujte u dušu koja se željna ljubavi, ropstva polako oslobađa. U srce koje se otvara uprkos ranama.”

Na ovom svijetu nema duše koja nije ranjena. Nakon ranjavanja, vi odlučujete, hoćete li stradati od svoje rane, druge povrijediti ili napraviti dobra djela.

PROČITAJ JOŠ


Scroll to Top